12 juni 2010

Bosbessen cupcakes

In de zomermaanden geniet ik altijd van het grote aanbod vers zomerfruit: aardbeien, bosbessen, frambozen, rode bessen, etc. In de zomer is het dan ook extra leuk om lekkere gebakjes of taart te maken met één of een combinatie van deze fruitsoorten.

Voor mijn eigen verjaardag heb ik laatst de bosbessencakjes met bosbessenroom van Gail Wagman uitgeprobeerd. Omdat ik weer eens veel te veel had gemaakt, hield ik nog aardig wat over. Maar eerlijk waar, zelfs na 2 dagen smaakten deze cakjes nog erg lekker. Het toevoegen van klopklop aan de slagroom is daarbij een verstandig besluit geweest. Daardoor bleef de slagroom mooi zitten zonder uit te lopen.
Bosbessen cupcakes met bosbessen(slag)room

Ingrediënten
(18 middelgrote of 8 reuzenvormpjes)

  • 375 g bloem
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 2,5 dl melk of slankroom
  • 180g bosbessen (diepvriesbosbessen eerst laten ontdooien)
  • 1 el water
Bosbessenroom
  • 2,5 dl slagroom
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 45 g bosbessen (achtergehouden van de 180 g)
  • 2 zakjes klopklop (de kleine variant)
Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de bloem met bakpoeder en zout. Klop in een tweede (grote) kom de boter en suiker ca. 5 minuten zodat het licht en luchtig wordt. Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor. Voeg afwisselend de bloem of de slankroom toe.
  3. Prak 135 gram bosbessen met 1 eetlepel water tot puree. Houd 45 gram hiervan achter voor in de slagroom. Spatel 90 gram door het beslag, gevolgd door 90 gram verse bessen.
  4. Schep het beslag in de muffinvormpjes en vul ze tot tweederde. Bak ze 20-25 minuten. Ze zijn gaar als je een spies in het midden prikt en die er schoon uitkomt. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  5. Klop de slagroom met de suiker tot er lichte pieken ontstaan. Doe de achtergehouden bosbessenpuree erbij en klop alles stijf.
  6. Doe de bosbessenslagroom in een spuitzak en garneer de cupcakes met een mooie toef.

Tip 1: voeg de bosbessenpuree pas aan de slagroom toe als deze al bijna stijfgeklopt is.
Tip 2: voor de stevigheid heb ik twee zakjes klopklop door de slagroom gedaan.
Tip 3: houdt nog wat extra bosbessen achter voor de garnering op de slagroom.

Bron: Cupcakes parade, Gail Wagman

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen